Plagiaat voorkomen met 5 tips – Gebruik een plagiaat checker

Plagiaat is een veel voorkomende reden voor studenten om vakken niet te halen of zelfs in serieuze problemen te komen met hun opleiding. Plagiaat voorkomen is dus belangrijk. Iemand kan expres proberen te frauderen, maar plagiaat kan ook een ongelukje zijn. Zonder foute bedoelingen moet je dus ook goed opletten.

Wat is plagiaat?

Plagiaat is het gebruiken van andermans werk (in veel gevallen tekst) onder jouw eigen naam, zonder de bron erbij te noemen. Met andere woorden: tekst kopiëren zonder bronvermelding. Dit geldt ook voor rechtstreekse vertalingen. Plagiaat plegen is verboden en wordt streng bestraft, vooral binnen opleidingen.

Plagiaat voorkomen met 5 tips

Met behulp van deze 5 tips zorg jij ervoor dat je geen risico loopt op problemen met plagiaat.

  1. Geen tekst kopiëren
  2. Bron noteren
  3. Eigen input, citeren en parafraseren
  4. Bronvermelding perfectioneren
  5. Op plagiaat controleren

Tip 1: Plagiaat checker gebruiken

100% zeker weten dat je geen plagiaat in je tekst hebt? Haal je tekst dan door een plagiaat checker. Deze checker vergelijkt jouw tekst met miljoenen andere teksten, op zoek naar plagiaat. Als je dit wilt doen raden wij Scribbrs Plagiaat Check aan, deze is op basis van onze ervaringen het meest betrouwbaar. Meer weten over plagiaat checkers? Hier publiceren we binnenkort nog een artikel over.

Tip 2: Geen tekst kopiëren

Het ligt voor de hand dat je niet achteloos tekst moet kopiëren. Soms wil je echter een stuk tekst bij de hand houden om later nog verder naar te kijken. Probeer de tekst in dat geval al in je eigen woorden op te schrijven of samen te vatten. Wil je de tekst toch kopiëren, markeer deze dan zodat je weet dat het niet je eigen woorden zijn.

Tip 3: Bron noteren

Als je informatie uit andermans tekst haalt noteer dan meteen de bron er bij. Dit kan bijvoorbeeld een internetlink zijn of de titel van een boek. Zo vergeet je nooit waar je de informatie hebt gevonden. Om je bronnen te verzamelen kun je ook gebruik maken van tools zoals EndNote, Zotero, Mendeley of de Scribbr APA Generator.

Tip 4: Eigen input, citeren en parafraseren

Als je andermans werk gebruikt moet je correct citeren of parafraseren. Bij citeren neem je de tekst letterlijk over. Je moet de tekst dan tussen aanhalingstekens zetten en de precieze locatie van de tekst in de bron benoemen. Dit kan bijvoorbeeld met een paginanummer. Let op dat je niet te veel citeert.
Parafraseren doe je door de informatie uit de tekst in je eigen woorden te zetten. Dit betekent niet dat je alleen een aantal woorden aanpast (dit is alsnog plagiaat), maar dat je de hele tekst op je eigen manier opschrijft, je dient ook als je parafraseert de bron te vermelden.

Het is belangrijk dat jouw tekst naast verzamelde informatie van anderen ook eigen input bevat, zo vul je aan wat er al over een onderwerp geschreven is. Benoem je alleen wat anderen zeggen, zonder eigen input? Dan pleeg je alsnog plagiaat.

Tip 5: Bronvermelding perfectioneren

Om bronnen in teksten netjes te tonen zijn er verschillende stijlen ontwikkeld met hun eigen regels. Voorbeelden hiervan zijn APA, MLA, Chicago, Vancouver en de Leidraad voor Juridische Auteurs. Zorg dat alle bronnen in jouw document volgens dezelfde stijl zijn genoteerd om geen risico te lopen op plagiaat. Let hierbij ook op eventuele eisen van jouw opleiding.

Bonus tip: Scriptie nakijken

Plagiaat is funest voor je scriptie en de gevolgen zijn groot. Je zou denken dat taalfouten niet zo erg zijn als plagiaat, maar als je docent veel taalfouten vindt krijg je hierdoor vaak een punt aftrek. Dat is zonde. Daarom raden wij altijd aan om je scriptie te laten nakijken.

Als je je scriptie laat nakijken zal een taalkundige niet enkel je taalfouten eruit halen, maar je scriptie wordt ook leesbaar gemaakt. Zinnen worden ingekort en onduidelijke zinnen worden herschreven. Ook zul je feedback op je structuur krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *