essay scrhijven

Essay schrijven voor beginners: Structuur, tips en voorbeelden

De structuur van een essay is over het algemeen vrij, tenzij er een bepaalde structuur door je docent wordt geëist. De structuur van de meeste essays bestaat uit een inleiding, centraal deel en een conclusie.

In dit artikel gaan we uit van de structuur voor het meest voorkomende essaytype in academische context: het betogende essay.

Vooraf

Voordat je begint met schrijven moet je weten naar welke conclusie je toeschrijft. Een enkeling kan hier tijdens het schrijfproces achter komen, maar velen zullen de rode draad verliezen wanneer ze zomaar beginnen met schrijven. Bedenk wat je in iedere alinea wilt zeggen, en schrijf dit in het kort even op in een schema.

Inleiding

De inleiding moet de lezer nieuwsgierig maken naar de inhoud van het essay. Het is een goed idee om een (persoonlijke) anekdote te gebruiken, in te gaan op een actueel nieuwsbericht of enkele rake vragen te stellen. Benoem de achtergrond en de aanleiding voor het onderwerp. Aan het eind van de inleiding moet duidelijk zijn waar je met je essay naartoe wilt.

Centrale deel

In het centrale deel van je essay ga je beargumenteren. Je geeft jouw visie op het onderwerp. Maak bijvoorbeeld duidelijk waarom de huidige situatie niet werkt, welk alternatief er is en waarom dit alternatief wel werkt.

Je argumentatie moet betrouwbaar zijn om te kunnen overtuigen, gebruik daarom voldoende bronnen. Ga er niet van uit dat de feiten uit deze bronnen voor zich spreken, maar leg de lezer uit waarom deze bron jouw standpunt ondersteunt.

Tips

  • Houd de argumentatie bondig: wijd niet uit naar onbelangrijke details.
  • De eerste (of soms de tweede zin) van de alinea moet de rest van de alinea overkoepelen. Deze zin leg je uit in de rest van de alinea.
  • Naast alleen maar argumenten voor kun je ook gebruikmaken van tegenargumenten, door deze in je betoog te weerleggen. Let er hierbij wel op dat je weerlegging overtuigend beter is dan het gebruikte tegenargument.

Conclusie

De conclusie moet logisch volgen uit het voorafgaande deel van je essay. Blik nog een keer terug op de inleiding: waarvan wilde je de lezer overtuigen? Leg uit hoe het argumentatiedeel leidt tot de uiteindelijke conclusie.

Eindig de conclusie pakkend, bijvoorbeeld met een krachtige oneliner. Zorg dat de conclusie blijft hangen bij de lezer.

Lezer

In bovenstaande tekst is regelmatig de lezer aangehaald, maar wie is deze lezer? Over het algemeen mag je ervan uitgaan dat de lezer een redelijk geïnformeerd, geïnteresseerd en opgeleid persoon is, bijvoorbeeld lezers van een blad als de ‘Elsevier’.

Schrijfstijl

Een essay is minder formeel dan andere wetenschappelijke genres zoals een scriptie, maar is nog steeds serieus. Met een originele verwoording scoor je vaak punten, maar ga niet de lolbroek uithangen.

In hoeverre een informele of persoonlijke stijl gewaardeerd wordt is afhankelijk van je docent. Wees ook duidelijk. Een moeilijke schrijfstijl kan interessant lijken, maar je kunt er beter voor zorgen dat alle lezers het essay zonder moeite begrijpen.

Ben je onzeker over de taal in je essay? Laat dan je voor de zekerheid je essay redigeren door een editor van Scribbr.

Tips

  • Een tekst waarvan de opbouw bestaat uit ‘ten eerste’, ‘ten tweede’ en ‘ten derde’ is dodelijk saai. Probeer te variëren en origineel te zijn in je woordkeus.
  • Vermijd woorden als ‘ook’, ‘verder’ en ‘daarnaast’. Je gebruikt ze al gauw te vaak waardoor je er een hersendode brij van maakt.
  • Gebruik zoveel mogelijk de bedrijvende vorm, in plaats van de lijdende vorm. Dus ‘de man liet de hond uit’ in plaats van ‘de hond werd uitgelaten door de man’.
  • Wissel lange zinnen af met korte zinnen.

Bronnen

De bronnenlijst mag variëren van wetenschappelijke literatuur tot populairwetenschappelijke teksten en van websites tot actuele berichten uit de media. Pas bij de bronvermelding altijd de juiste referentiestijl toe.

Video

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *